ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Online jegyvásárlás

Program


Menekülj okosan! - MigrAction - Mentőcsónak Egység

Menekülj okosan! - MigrAction - Mentőcsónak Egység

A Mentőcsónak Egység, a Füge Produkció és a Magyar Helsinki Bizottság bemutatja: Menekülj okosan! – MigrAction interaktív színházi társasjáték

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. június 6. kedd, 18:00

Magyarországon 2015-ben 177 135 menedékkérelmet nyújtottak be, a három legnagyobb kibocsátó ország: Szíria, Afganisztán és Irak – háborús övezetek. Ezzel Magyarország a második a benyújtott menedékkérelmek számát illetően Európában, Németország után.

2015-ben 2 393 kérelmező volt őrizetben, vagyis fogdán, és nem nyitott menekülttáborban. Tavaly több mint 1,2 millió ember érkezett Európába. Több mint 3 700-an haltak meg a Földközi tengeren.

A Political Capital elemzése szerint a bevándorlókkal szemben érzett előítéletesség és a jóléti sovinizmus magasnak mondható. Lengyelország és Szlovénia kivételével a térségi országok mindegyikében 30 % feletti a bevándorlást ellenzők aránya, a legelutasítóbb állam Magyarország (52 %).

Az elemzők szerint a régióban a bevándorlás-ellenesség nem a migránsokkal való együttélésen, hanem elsősorban az ismeretlentől való félelmen alapul.

Menekülj okosan!
Az előadás a The Great Escape című társasjátékon alapul, amelyet az Amnesty International angol szervezete fejlesztett ki.
Az interaktív színházi társasjátékban négy csapat foglal helyet a nézőtéren: négy család, vagyis egy falu közössége. A csapatok menekülni kényszerülnek, mert a falujukat elpusztította a polgárháború. A játék első részében a háborús övezetből való kijutás a céljuk, majd a túlélés a menekülttábor feltételei között, és a kitoloncolás elkerülése. Útjuk során a játékosok súlyos döntéseket hoznak, amelyek következtében időt veszítenek, vagy embereket hagynak hátra.

Rezai Dariush fiatal afgán menekült egyedül maradt a háborús övezetben, ezért hozzácsapódik a játékosok közösségéhez – velük menekül, de mégsem teljes jogú tagja a csapatnak. Vajon ér-e annyit az ő élete is, mint a többieké?

Az alkotók célja, hogy a játékon keresztül alapvető emberi jogi dilemmák átgondolására bírják a közönséget. Ezek a döntési helyzetek a játékban a menekültek sorsához kapcsolódnak, de sokkal általánosabb kérdéseket vetnek fel a demokrácia vagy a diktatúra működése, az önbíráskodás vagy a szolidaritás, a tolerancia és a befogadás vagy éppen a kirekesztés kapcsán.

Az előadásban a Magyar Helsinki Bizottság szakértője, Iván Júlia vesz részt játékvezetőként és szakértőként. Ő köti össze a játékot a valósággal; segít értelmezni a menekültek élethelyzeteit, problémáikat, körülményeiket és valós információkkal szolgál a jogi környezetet illetően.

Az előadás – a Szociopolyhoz hasonlóan – diákok és felnőtt nézők érdeklődésére is számot tart.

Résztvevők:
Szöveg: Fábián Gábor
Dramaturg: Ivanyos Ambrus
Látvány: Schnábel Zita
Szakértő, játékvezető: Iván Júlia

Színészek: Rezai Dariush, Kurta Niké, Fábián Gábor

Asszisztens: Szabó Júlia
Konzulens: Bass László
Rendező: Fábián Gábor

 

 

Ajánlatunk


Az 1920-as évek elején a nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleit szinte egyszerre viszi el a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek. Fél évszázaddal később ugyanebben a családban az ötéves Eszter szokatlanul meghitt kapcsolatot alakít ki a nagyapjával.

Az előadás a DEKK projekt része. Az élet véges. 40-nél van vége. Vagy nem…?

„A nő nem férfi, a férfi nem nő. Ennyi.”

Ajánló


Medea és Iászon, két fiukkal Korinthosz falai előtt várnak. A fal előtt, ami mögött talán egy nap számukra is lehet…

Schwechtje Mihály film- és színházrendező, forgatókönyvíró, egyetemi oktató. A Jurányiban 2019-ben bemutatott Az örökség című darabja Kortárs Magyar Dráma-díjas, és…

Előadásunk hihetetlen kalandra, nagyszerű felüdülésre invitálja a nézőt: elkalauzolja a munkahelyére, egy ablaktalan irodába. Az ízléstelen nyakkendők, a görbe hátak…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!